Beschutte Werkplaats Arop: “Wij halen de noise uit uw bedrijf en maken er Voice van”

“Wij halen de noise uit uw bedrijf en maken er voice van.” Met deze treffende beeldspraak verwoordt Olivier Janssens perfect de visie en missie van beschutte werkplaats Arop. Terwijl bedrijven zich kunnen blijven focussen op hun reguliere productie, komt Arop vooral in beeld wanneer deze bedrijven partijen goederen willen laten (her)verpakken of etiketteren, tijdelijke acties willen organiseren, displays willen laten bouwen,… “Met competente werknemers, moderne productielijnen en machines en een geautomatiseerde administratieverwerking kunnen wij concurrentieel de markt opgaan. Een van onze klanten heeft onlangs zelfs zijn productie uit Tsjechië kunnen terughalen omdat de samenwerking met Arop een lagere total cost of ownership met zich meebracht”, stelt Olivier Janssens.

Beschutte werkplaats Arop werd opgericht in 1965 en telt vandaag 220 werknemers met een arbeidsbeperking, die omkaderd worden door 35 mensen. Arop had werkplaatsen in Borgerhout, Wommelgem en Wilrijk, en consolideerde deze onlangs in één grote vestiging aan de Dynamicalaan te Wilrijk, in het pand waar voorheen veiligheidskleding Vandeputte gevestigd was, vlakbij een aantal belangrijke klanten. Arop beschikt er over 8.500 m² aan mooi gerenoveerde werkplaatsen, opslagplaatsen en kantoren, waaronder 2.000 m² gekoelde ruimte voor de opslag en verpakking van voeding en bloemen, waarvoor Arop uiteraard over de nodige certificaten beschikt. De productielijnen zijn uiterst flexibel en kunnen on the spot aangepast worden aan de opdrachten. Olivier Janssens: “We kunnen de opdrachten uitvoeren in onze eigen productiehallen, maar onze teams werken indien nodig ook ter plaatse. We zorgen met perfect uitgeruste autobusjes zelf voor het vervoer van onze werknemers.”

Ook eigen productie

Met de overname van het bedrijf inatura heeft Arop nu ook eigen productielijn. Inatura is een bedrijf dat kersenpitproducten produceert en reeds vijftien jaar bestaat en in verschillende Europese landen een belangrijke afzetmarkt heeft. Lorenz Van Ostade: “Wij draaien momenteel op volle toeren. De kersenpitkussens en aanverwante producten worden hier volledig onder één dak geproduceerd en in ons eigen naaiatelier afgewerkt. Het gaat om een product dat geproduceerd wordt met natuurlijke producten, door mensen met een arbeidshandicap, en bestemd voor het welzijn van onze medemensen. Als dat geen mooie driehoek is. De kersenpitproducten zijn ook erg geschikt als relatiegeschenk voor bedrijven en kunnen ook gepersonaliseerd worden.”

Om nog competitiever op de markt te zijn, voert Arop momenteel gesprekken met verschillende beschutte werkplaatsen om de overhead structuur nog meer te centraliseren en om tot grotere samenwerkingsverbanden te komen, waardoor voor de partners een belangrijke kostenbesparing zal kunnen doorgevoerd worden. (NV)